Temavecka om funkisaktivism – allt material

I år uppmärksammade RBU den internationella funktionshinderdagen genom en digital temavecka om funkisaktivism. Under fem kvällar fördjupade vi oss i framgångsrik aktivism på funktionsrättsområdet. Vi bjöd in spännande aktivister som alla varit framträdande i sitt arbete för att skapa förändring för människor med funktionsnedsättningar.

Negar Mottaghi

Negar M cirkel

Först ut är funkismamman Negar Mottaghi som öppet kämpar för sonen Niro som har omfattande hjälpbehov för att klara vardagen. På sin Instagram delar Negar med sig av livet med ett barn som avviker från normen och den eviga striden för sonens rätt till stöd. Dessutom driver hon Instagramkontot @saduprecis där hon folkbildar om funkofobi och den diskriminering som personer med funktionsnedsättning möter. Tidningen Mama utsåg i dagarna Negar till årets inspiratörsmama 2021. Lyssna på en föreläsning om funkisaktivism på internet.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av RBU (@rburiks)

 

Jonas Franksson

Jonas Franksson cirkel

Jonas Franksson, ordförande i föreningen STIL och känd profil i funkisrörelsen, berättar om den historiska kampen för att få personlig assistans till Sverige, hans egen kamp för att få leva sitt liv, och den ständigt pågående politiska kampen för alla människors rätt att leva ett självbestämt liv idag.

Anders Westgerd

Anders W cirkel

Anders Westgerd är VD på GIL, vars huvudsakliga syssla är att samordna personlig assistans åt sina medlemmar. GIL lägger mycket energi på att förändra och förbättra världen för personer med funktionsnedsättningar. Det gör kooperativet genom bland annat awarenesskampanjer, som har fokus på det humoristiska, absurda och uppseendeväckande. Anders är den som frontar kampanjerna och har nu bjudits in för att berätta mer om GIL:s vågade aktioner.

Maria Persdotter

Maria P cirkel

Hur flyttar man på två tunga motspänstiga partier? Hur får man en fråga som berör en liten grupp att bli en valfråga? RBU:s avgående förbundsordförande Maria Persdotter om RBU:s kamp för rätten till personlig assistans och om hur linne och trosor blev viktiga i valrörelsen.

Ordförandeskapet lämnas över till Johan Klinthammar

Johan K cirkel

På fredagen, alltså själva funktionshinderdagen, blir det final. Då lämnar Maria Persdotter över ordförandeklubban till Johan Klinthammar som kliver ombord som RBU:s förbundsordförande. Hur förberedd är Johan inför det nya uppdraget? Det får vi veta när Maria tar tempen på sin efterträdare innan överlämningen.