Spelglädje i Torup

Bröderna Fabian och Alfred deltar i RBU Hallands e-sportprojekt. Syftet med projektet är att stimulera till aktivitet och gemenskap. Satsningen är också ett exempel på nya arbetsformer som får medlemmarna att trivas.

Foto: Christel Lind

 

När Rörelse ringer upp Fabian håller han på och bakar chokladbollar. Men en stund har han tid att berätta om hur det är att vara med i RBU Hallands e-sportprojekt. Han tycker att en bra grej är att spelandet gör att han har ”kompisar över hela landet som jag pratar med.” Lillebror Alfred, sju år, gillar också att spela. Bröderna brukar hålla ihop för det mesta men inte alltid.

– Ibland är det skönt att spela själv också, säger Fabian diplomatiskt innan han lämnar över telefonen till mamma Ida Andersson. Hon tycker som så många andra föräldrar spontant att sönerna ibland ägnar för mycket tid åt spelande och för lite tid åt lek utomhus.

Men, tillägger hon:
– Det beror på sammanhang och innehåll i spelandet. Under sommaren har bröderna följt de flesta av projektets olika spelträffar som fungerar genom en inloggning i en gemensam ”RBU-kanal” där deltagarna kan prata och umgås utan att träffas fysiskt. Ida Andersson ser RBU:s e-sportprojekt som en träffpunkt och något att samlas kring.

–Fabian har en spastisk cp-skada och har därför inte samma fysiska ork som andra barn i hans ålder. Men via spelet är han vilken kille som helst och det är värdefullt.

Ida berättar att hon ibland hör hur Fabian berättar om sin diagnos för sina medspelare. ”Jag har en cp-skada” eller ”nu ska jag ta min medicin.”
– Det blir som det ska vara, något naturligt, säger hon.

Hos RBU Halland konstaterar Maria Norrman att det gäller att ”vara en organisation i tiden och det är för barnen vi finns till. Det går inte att köra på i gamla hjulspår.” Från hösten 2018 har man kört e-spelsträffar och satsningen som sker i samarbete med ABF är nu ett Arvsfondsprojekt.

Slentrianbilden är att spel passiviserar användaren. Men rätt utformat är e-sport mycket mer än att” bara att sitta på rumpan,” framhåller hon. Till fördelarna hör att deltagarna får ett socialt nätverk och utvecklar olika färdigheter.

– Erfarenheten säger att det för många barn och ungdomar i RBU inte är funktionsnedsättningen som är det jobbiga. Det man saknar är det sociala sammanhanget. Här kan man delta på sina egna villkor, fortsätter hon.

Agneta Tuberues som arbetar i projektet ser det som helt nödvändigt att organisation som RBU hittar arbetsformer och aktiviteter som passar dagens barn och unga.

– Föreningslivet är inte vad det var för 30 år sedan. Vi måste hitta nya vägar och vi har många idéer. Allt blir så mycket roligare med många och aktiva medlemmar.

RBU Halland gör även en satsning på knatte-e kul, med sagor och sånger för de allra minsta inom RBU över hela landet.


Läs mer om temat digitalisering i det nya numret av Rörelse. Alla nummer finns i tidningsarkivet.