×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERRegnérs regleringsbrev botar inte assistanskrisen

Publicerad: 21-Dec-2016

RBU är kritiskt till det regleringsbrev för Försäkringskassans verksamhet 2017 som presenterats idag. Som väntat är den hårt kritiserade meningen om att Försäkringskassan ”ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen” struken, men istället står det att myndigheten ska ha ett särskilt fokus på timutvecklingen. I övrigt är det samma mål som tidigare.

– Det här var regeringens chans att stoppa det som pågått under hösten, där hundratals barn och vuxna fallit ur assistansreformen, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU. Lägger man det gamla regleringsbrevet bredvid det nya är det samma innehåll, fast lite annorlunda formulerat. Det handlar fortfarande om att spara pengar, även om man nu kallar det särskilt fokus på timutvecklingen. Det här är inget förtydligande, det är en ganska luddig upprepning av det gamla regleringsbrevet.

RBU får samtal och mail varje dag från familjer som antingen redan förlorat sin assistans eller som inser att de själva kan stå på tur vid nästa omprövning. Regleringsbrevet innehåller också ett antal utredningsuppdrag till regeringens myndigheter på området, men för de flesta av dessa uppdrag handlar det inte om att myndigheterna ska lämna några konkreta förslag.

– Krisen är här och nu, det hjälper inte drabbade familjer att myndigheter får i uppdrag att analysera effekten av olika domar. Analys kan vara viktigt, men om myndigheterna ändå inte får i uppdrag att komma med förslag på förbättringar så kommer analyserna inte att leda till någonting. Och framför allt: det löser inte den krissituation som vi är i här och nu, säger Maria Persdotter.