RBU tog initiativ till kraftfulla manifestationer för LSS

På den internationella funktionshinderdagen den 3 december arrangerades över hela Sverige manifestationer under parollen Assistans är frihet – Rädda LSS. Precis som förra året hade RBU tagit initiativet och ett flertal organisationer och många tusen människor slöt upp och tog del i manifestationer på över 20 platser runt om i Sverige.

Manifestationerna tog sin utgångspunkt i följande budskap:

Äntligen nödstopp men inte för alla!
Fler än 1 000 personer fallit ur personlig assistans sedan regeringen tillträdde. Många av dessa står idag helt utan stöd. Regeringen måste ge besked om hur besluten ska återställas.

1 av 10 får äta!
Bara lite drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången får ja. Alla andra får avslag. Den snabböversyn av lagen som regeringen aviserade den 14 november måste omfatta alla domar, inte bara domen från 2017.

Nya direktiv till LSS-utredningen!
Grupper ställs mot varandra i LSS-utredningens uppdrag, som har order om att spara i personlig assistans. Ge utredningen direktiv att stärka kvaliteten i samtliga insatser, inte att skära ytterligare i en redan misshandlad frihetsreform.

Det mediala intresset var mycket stort och rapporteringen om manifestationerna toppade sändningarna i rikstäckande radio och tv.

Länkar till delar av den mediala bevakningen:

Aktuellt kl. 21

Rapport kl. 19:30

TV4 Nyheterna

TV4 Nyheterna kl. 19

Ekot Kvart i fem

Aftonbladet/TT

Bilder från Norra Bantorget i Stockholm där minst 1 500 personer deltog. Foto: Magnus Norden