×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERRBU svarar åklagare Björn Rosenlöf

Publicerad: 30-sep-2020
Maria Persdotter

“Jag skulle bli mycket förvånad om assistansfusket understiger 50 procent av all utbetald ersättning.” Så skriver åklagare Björn Rosenlöf i en artikel på Expressens debattsida. RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter i replik nedan.

Släktbaserade kriminella ligor har hittat olika sätt att tjäna pengar: droghandel, inbrott, utpressning och bedrägerier, bland annat mot välfärdssystemen. Detta ska förstås stoppas. Men när åklagare Björn Rosenlöf beskriver situationen är det en lögnaktig och farlig bild som sprids.

Björn Rosenlöf anser att bedrägerier med skattemedel är allra vanligast i assistansbranschen, ett grundlöst påstående. Det finns några uppmärksammade fall av assistansbedrägerier, men fler är de inte än att de fått namn: Södertäljefallet, Örebrofallet och Malmöfallet.

Vi som lever med personlig assistans, antingen själva eller i familjen, vi vet hur oerhört svårt det har blivit att beviljas assistans. Att påstå att systemet saknar kontrollfunktioner är som att påstå att vi i Sverige inte måste deklarera eller att det inte förekommer hastighetskontroller i trafiken. Ska man på oriktiga grunder bli beviljad assistans krävs det ett brett nätverk: läkare som är beredda att skriva falska intyg. Handläggare på Försäkringskassan som godtar dessa och som kanske till och med är med och delar på kakan.

Det är sant att ingen vet hur stort fusket med assistansersättningen är. Inte ens Försäkringskassan, som borde ha bättre koll. Men fakta i målet är att återkraven i assistansersättning i alla fall inte överstiger en procent av utbetalda medel, och där återfinns även rena misstag och fel som myndigheten själv begått.

Att en åklagare med begränsad erfarenhet av systemet kring assistansersättningen drar slutsatsen att fusket inte understiger 50 procent är totalt oseriöst. Rättssamhällets företrädare borde hålla sig till sanning och fakta och inte spekulera vilt kring en frihetsreform som betyder så mycket för de mest utsatta – barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar.

Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU