RBU anmäler Försäkringskassan till JK

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, anmäler idag Försäkringskassans hantering av assistansersättningen till Justitiekanslern för granskning.

Vi anser att Försäkringskassan ägnar sig åt domstolstrots och detta måste Justitiekanslern granska.

RBU har hela tiden sagt att mat är mat, oavsett hur den kommer in i kroppen, och att även sondmatning därför ska ge rätt till personlig assistans.

Den 13 april bekräftades detta genom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (mål nr 682-17).

Man hade kunnat förvänta sig att Försäkringskassan, efter detta besked från högsta instans, generat skulle ha bett om ursäkt för sitt agerande som har drabbat så många människor. Men icke. Tvärtom väljer Försäkringskassan återigen att göra en, för varje logiskt tänkande människa, fullkomligt verklighetsfrånvänd tolkning av den senaste domen med innebörden att endast den tid det tar att koppla i och ur sondmatningen räknas som assistansgrundande.

Därför vill RBU att Justitiekanslern granskar dels om Försäkringskassan hanterar assistansersättningen på ett rättssäkert sätt generellt, dels vad det är för systemfel inom Försäkringskassan som gör att man ständigt hamnar på en linje som så uppenbart strider mot det allmänna rättsmedvetandet när det handlar om tillämpningen av reglerna för personlig assistans.

Läs hela RBU:s JK-anmälan här

Debattartikel i Svenska Dagbladet