×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTER#onormaltföräldraansvar

Publicerad: 03-Dec-2019

Visst kan man tro att den stora krisen inom personlig assistans har nått en lösning och att personer med funktionsnedsättning är nära att få sina behov tillgodosedda. Det är inte sant. Efter nya förslag från regeringen är LSS under stort hot. Idag på internationella funktionshinderdagen måste vi agera!

Ett steg fram och två tillbaka. Det är vad som kommer hända om regeringens förslag på ändringar i LSS blir verklighet. Andning och sondmatning kommer i sin helhet räknas som grundläggande behov, vilket är efterlängtat och något RBU har arbetat stenhårt för. Så långt är allt bra. Men enligt förslaget som nu är ute på remiss vill man skriva in i lagen att alla andra behov måste vara mycket integritetskänsliga.

Att behoven måste vara integritetskänsliga har tidigare inte stått i lagen. Det är bara något som Försäkringskassan plockat upp från en gammal dom från 2009 och idag använder som argument för att ge avslag på assistansansökningar. Om regeringen väljer att skriva in formuleringar i lagförslaget från den mycket kritiserade domen kommer det leda till att det blir ännu svårare att få personlig assistans.

Aktion #onormaltföräldraansvar

Regeringen och stödpartierna har fått det att verka som att assistanskrisen är på väg mot en lösning och många tror att så är fallet. Men nu föreslår man att också begreppet ”normalt föräldraansvar” ska skrivas in i LSS. Redan idag får många barn avslag på sin assistansansökan när Försäkringskassans handläggare pekar på att hjälpbehovet faller inom vad som anses vara normalt föräldraansvar. Och då står begreppet inte ens i lagen.

Att hjälpa sin tioåring på toaletten eller duscha är inte normalt föräldraansvar menar RBU. Vi vill lyfta fram det absurda i detta och uppmanar till diskussion om vad vi valt att kalla onormalt föräldraansvar. Men vi måste vara många tillsammans. Du kan göra skillnad, oavsett om du är direkt berörd eller om du bara inte accepterar ett samhälle som gör skillnad på människor utifrån funktionsförmåga.

Var med och bidra genom att:

  1. Dela RBU:s film Ett steg fram och två tillbaka på Facebook
  2. Berätta om dina erfarenheter under hashtaggen #onormaltföräldraansvar i egna kanaler eller i RBU:s facebookgrupp Assistans är frihet! Rädda LSS!.
  3. Var aktiv i sociala medier. Skriv om vad som pågår. Dela och gilla sådant som andra skriver. Hashtagga gärna med #assistansärfrihet #räddaLSS.
  4. Bli medlem i RBU, om du inte redan är det. Vi kommer att rädda LSS tillsammans men vi behöver vara många.
  5. Stöd RBU:s kampfond. Att göra mer kräver både fler människor och finansiering. Om du kan och vill, bidra gärna till RBU:s arbete genom att swisha till 90 00 712. Märk ditt bidrag ”Kampfond”.

Det är dags att väcka allmänheten och få politikerna att ta sitt ansvar!