Maria Persdotter

Nyårstal med ordförande Maria Persdotter

Med en brandfackla till nyårstal hälsar förbundsordförande Maria Persdotter medlemmar och alla andra ett gott nytt år.

Till inlägget på RBU:s facebooksida.

Nyårstalet i text

Ni lagvrängare och avslagshandläggare! Ni kränker människor med funktionsnedsättning och deras familjer! Ni vänder ryggen åt våra lagstadgade rättigheter!

När LSS kom var det en frihetsrevolution, en av de allra viktigaste under hela vår historia. Bort med institutionerna, både för barn och vuxna. In med frihet och självbestämmande, med full delaktighet i samhället. Visst låter det bra? Allt är hämtat från LSS. Och det viktigaste av allt: LSS är en rättighetslag. Det betyder att de insatser som finns där är möjliga att utkräva.

Men verkligheten idag är en helt annan.

Golvet har blivit ett tak. Det som skulle garantera goda levnadsvillkor och en absolut miniminivå har blivit en maximinivå. Godtycke och så kallade bedömningar har ersatt de höga ambitionerna. Handläggare och domstolar bryr sig inte om att fördjupa sig i lagtext och förarbeten – nej, sånt tjafs!

Är du vuxen och vill flytta hemifrån? Varför det, du har det väl bra som du har det hemma hos mamma och pappa? Stor lägenhet, det duger väl för dig? Jaså står det i LSS att en vuxen som mot sin vilja bor kvar hemma ska betraktas som bostadslös? Det har vi aldrig hört talas om. Vadå rättigheter, att bo hos föräldrarna duger väl?

Okunnigheten och arrogansen är öronbedövande.

Min dotter Tilda är snart 26 år gammal. Men flytta hemifrån tycker Stockholms stad inte att hon behöver göra. Inte förvaltningsrätten heller. Nu får vi se om Kammarrätten kan lagen och beviljar särskilt anpassad bostad.

Du kan gå igenom LSS och alla insatserna – i princip är det samma hela vägen. Rättigheter är inte längre rättigheter, insatser beviljas om man har lust, annars inte. Jag har tjatat i åratal om personlig assistans och hur den rättigheten har urholkats. Men det är lika illa med andra insatser. Jag vet att det är svårt att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt – och just nu tänker våra beslutsfattare bara på coronan. Men vet ni vad – livet pågår härute! Och myndigheter och domstolar bryter mot lagen, en av de viktigaste lagarna vi har.

Kom igen nu, hedra LSS och de höga ambitionerna som den har! Vi kan inte vänta längre! Gott nytt år alla kämpar därute! Tillsammans ska vi försätta berg!