Nyårstal med ordförande Johan Klinthammar

RBU:s nya förbundsordförande Johan Klinthammar hälsar gott nytt år med ett tal om viktiga frågor inför det kommande riksdagsvalet.

Nyårstalet i text

Gott nytt år allihopa – och framförallt ett gott nytt år till alla politiker.

I år är det valår och jag räknar med att alla oavsett partitillhörighet kommer att lyfta LSS och framförallt den personliga assistansen. Det gjorde ni inför det förra valet, mycket tack vare RBU, men tyvärr stannade det där.

De få försök till förbättring ni gjort har Försäkringskassan snabbt tolkat om, eller så har de gjort annorlunda bedömningar än er och situationen har förvärrats ytterligare. Ni låter Försäkringskassan agera utan vare sig kontroll eller insyn i, med helt fria händer att slå undan fötterna på människors liv.

Ni vet vad som pågår, ändå gör ni inget? Är ivern att spara in pengar på de svaga så hög att ni ser förbi allt lidande Försäkringskassan orsakar? Politiskt spel för att försöka vinna röster är tydligen viktigare än folkets välmående.

När barn och unga blir utkastade från en trygghet, där föräldrar får ta ett makalöst ansvar utan stöd, ja då vill ni att en familjevecka ska till. Sverige har redan världens bästa föräldraförsäkring.
Det här är ett hån mot barn och unga med funktionsnedsättning. Men det ger bra politiska poäng med en familjevecka.

Försäkringskassan är något vi alla betalar skatt till för att finnas där som en trygghet om något skulle hända. Men något vi ska ta med oss in i valåret är att vi är många som kämpar nu. Massor med människor sliter varje dag för att allas våran röst ska nå ut, att sätta tryck på politikerna att agera är otroligt viktigt, tillsammans är vi starka.