×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERMinnesord Åke Martinsson

Publicerad: 28-aug-2020

RBU:s tidigare ordförande Åke Martinsson har avlidit i en ålder av nära 91 år. Ann-Louise Petersson minns en föregångare som alltid kämpade för alla barns lika värde.

Foto: Föräldrakraft/HejaOlika

 

Åke blev medlem i CP-föreningen i början på 1960-talet då familjens son Ola föddes med en CP-skada. Genast började Åke engagera sig i föreningen. Hans ledstjärna var alltid att våra barn och ungdomar har precis samma rättigheter som andra barn har. Åke har aldrig tvekat att ta kontakt med de högsta beslutande politikerna för att få igenom det han tyckte var rätt.

Som ordförande i Göteborg drev han frågor om skola, habilitering och hjälpmedel med lyckat resultat. Han blev snart förbundsordförande för RBU och fortsatte där sin kamp med alla barns lika värde. Åke gick alltid till de högsta politikerna även här och tröttnade aldrig på att driva sina frågor. Detta gjorde han alltid med glimt i ögat. 1976 arbetade Åke fram en ny symbol för föreningen tillsammans med en av våra medlemmar i Göteborg. Den symbolen har vi än i dag alla föreningar samt förbundet.

Ågrenska stiftelsen blev på senare år hans hjärtebarn. Då var han ordförande i HCK (idag HSO) och träffade många läkare på Östra Barnsjukhuset, där fanns en Barnfond och Anders Olausson, som sedermera blev VD för Ågrenska. År 1989 återinvigdes Ågrenska med pompa och ståt. Kungen och drottningen kom och de har därefter varit där flera gånger för att inviga nya byggnader. Jag tror att alla idag vet hur viktig Ågrenska har varit för att lyfta fram våra barns behov. HM Drottning Silvia är idag Ågrenskas beskyddare. Åke har också mottagit förtjänsttecken för sitt arbete med Ågrenska. Ofta firade Åkes familj sina högtidsdagar, som vi alla var inbjudna till, där.

På sin lediga tid och på somrarna åkte alltid familjen ut till deras älskade Dyrön. Där kopplade Åke av från föreningslivet, fiskade makrill och hade många hummertinor som skulle läggas ut vid hummerpremiären. Vår göteborgsförening var inbjuden med alla medlemmar, det blev många rullstolar på färjan över och väldigt spännande för alla oss föräldrar, detta var sent 1970-tal. Poängpromenad och roliga lekar och fika och lunch intogs i den lilla skolan på ön. Många härliga minnen har Åke givit oss alla.

Åke uppmuntrade alltid oss föräldrar att kämpa på, ge aldrig upp: ”Det är bara vi föräldrar som vet hur det är att få ett barn med funktionshinder så stå på er. Ring och stör våra politiker, det är vi som har valt dom och de är satta att utföra det som vi behöver för att klara vårt dagliga liv.” Vi har under många år träffats regelbundet då vi har suttit i samma styrelser i olika sammanhang. Åke var en unik person som under hela sitt verksamma liv fram till nu verkat för att vi som är yngre föräldrar ska få ett bra liv med våra barn.

Vi är många som kommer att sakna hans kluriga blick, hans härliga skratt och varma kramar. Åke kommer alltid ha en särskild plats i mitt och många andra familjers hjärta. Våra tankar går till dottern Pia Forsström med familj, barnbarn och barnbarnsbarn.

Ann-Louise Petersson
Ordförande i Änggårdstiftelsen i Göteborg, medlem i RBU