×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERMånga manifesterade för LSS i Göteborg

Publicerad: 10-Apr-2017
Maria Persdotter talar vid LSS-manifestation i Göteborg 8 april 2017

Gör om. Gör rätt om assistansen. Det krävde RBU vid en stor manifestation i Göteborg.  Syftet var att påverka S-kongressen och regeringen.

Text: Margaretha Holmqvist
Foto: Johan Klinthammar

Assistans är frihet. Det var budskapet på de röda ballonger som släpptes över Gustav Adolfs torg och svävade upp mot den aprilhimlen.

RBU:s ordförande Maria Persdotter riktade i sitt tal en rad krav till regeringen. Framförallt att det är hög tid att återupprätta syftet med LSS och se till att lagen tillämpas som det är tänkt. Hon ville byta fokus i LSS-utredningen.

– Undersök hur kvaliteten i personlig assistans kan bli högre, inte hur den kan bli billigare. Sluta se personlig assistans som en belastning, den är avgörande för livskvaliteten för människor med omfattande funktionsnedsättning, underströk Persdotter.

Protestaktionen hölls den 8 april, samma dag som Socialdemokraterna öppnade sin kongress i Göteborg. Det var också dagen efter terrorattacken i Stockholm, vilket gav manifestationen ett stråk av sorg och allvar.

– Det var viktigt att genomföra det som vi hade planerat, som en del av demokratin och det öppna samhället som vi försvarar, menade Henrik Petrén, generalsekreterare för RBU.

Maria Persdotter och Bengt Westerberg med flera.

Maria Persdotter och Bengt Westerberg med flera.

Plakat med texten "Ta inte ifrån oss rätten att leva ett "fritt" liv!"

Plakat med texten “Ta inte ifrån oss rätten att leva ett “fritt” liv!”

100 ballonger släpptes mot skyn.

100 ballonger släpptes mot skyn.

Mer än 200 personer deltog i manifestationen.

Mer än 200 personer deltog i manifestationen.