Maria Persdotter, förbundsordförande RBU

Löfven lägger ut dimridåer och smiter från ansvar för assistanskrisen

I en intervju försöker statsminister Stefan Löfven dämpa kritiken mot regeringens hårdhänta hantering av människor med funktionsnedsättning. Efter att delar av LSS-utredningens förslag läckte ut i förra veckan säger nu Stefan Löfven att ”En socialdemokratiskt ledd regering kommer aldrig att besluta om att vi ska försämra möjligheterna. Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning.” (TT)

– Det Stefan Löfven säger är inte trovärdigt, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.

– Krisen är redan ett faktum  och det är regeringens politik som ligger bakom. De utredningsförslag som Stefan Löfven nu tar avstånd från är dessutom en logisk konsekvens av de direktiv som Löfvens regering har gett utredaren, säger Maria Persdotter som riktar ett antal konkreta frågor till statsministern:

1. Den sittande LSS-utredningen har tydliga order om att föreslå besparingar i personlig assistans, både för att stärka andra LSS-insatser och av statsfinansiella skäl. Om LSS-utredningen överväger att föreslå slopad assistans för barn under tolv och personer över 80, innebär inte det att regeringen gett utredningen fel direktiv? När tänker regeringen ge utredningen nya direktiv?

2. Sedan regeringen tillträdde är det 1 400 personer färre som har assistansersättning och bara ungefär en av tio som ansöker för första gången får assistans beviljad. Det är en effekt av regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan, med uppdraget att bryta utvecklingen av antalet timmar i assistansen. Det är nästan omöjligt att få personlig assistans idag, speciellt om man är barn. Vad tänker regeringen göra åt det?

3. Regeringen brukar hänvisa till domar som Försäkringskassan måste tillämpa. Men domarna är gamla och fick en ny tillämpning först efter regeringens regleringsbrev till myndigheten. På vilket sätt tar du, Stefan Löfven, och din regering ansvar för den situation ni har skapat?

4. Du talar om rättighetslagstiftning och att människor ska kunna leva fria och oberoende liv. Samtidigt planerar många kommuner i Sverige att bygga barnboenden eftersom föräldrar som nekats assistans till barn med omfattande funktionsnedsättningar inte orkar längre. Är det din definition av ett fritt och oberoende liv? Är det att hedra rättighetslagstiftningen?