×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERGärna medalj – men först jobb!

Publicerad: 01-apr-2020

Johan Sundén har många medaljer och fler ska det bli. Men nu är det jakten på jobb som väntar. Han vill inspirera andra. Visa att den som drabbats av svår sjukdom kan komma igen.

Text: Margaretha Holmqvist Foto: Denny Lorenzen

 

Rörelse träffar Johan på Bosön på Lidingö. Riksidrottsförbundets stora anläggning välkomnar med förstklassiga träningsanläggningar och generösa ytor för kurser och konferenser. Han tränar i den stora Framgångshallen som med sprintbana och massor av olika träningsredskap känns som ett idrottens paradis. Bosön har också en folkhögskola med specialinriktning mot hälsa och idrott. Johan är snart klar med utbildningen till idrottskonsulent men vad som väntar efter terminens slut vet han inte.

– Jag har ingen aning. Nu måste jag leta jobb och fokusera på att få in en fot någonstans. Jag hoppas att min erfarenhet ska inspirera och engagera andra, säger han och ser ut över den ljusa vårvinterdagen.

Snart nio år har passerat sedan den vårdag då hans liv förändrades i grunden. Det var den dagen Johan drabbades av en allvarlig stroke och föll ihop på en fotbollsplan i Oslo.

Han var nära att dö men klarade sig och vaknade upp till en tillvaro där allt ställdes på ända. Talet var borta och kroppen orörlig. Idag har han begränsad rörlighet på höger sida och under vårt samtal får han då och då stanna upp och söka orden. Hans fokus har hela tiden varit att förbättra talet och det är något han tränar på hela tiden.

Johan beskriver hur frustrerande det är att veta vad han vill säga och orden inte kommer på plats som han önskar. Det tär på tålamodet och när han ska skriva är det svårt att få orden i rätt ordning och binda
samman till meningar. Han har fått börja om med mycket, har alltid älskat att teckna och det gör han fortfarande, nu med vänsterhanden.

Redan innan stroken idrottade han med det mesta. Johan älskade att simma, springa, spela fotboll och basket. Han hade gått en högskoleutbildning och världen väntade. Sedan följde flera år när han fick
tänka om och hitta en ny plats i tillvaron. Ja, inte helt och hållet. Kärleken till idrotten finns kvar och är en central del av hans liv. Därför har livet på Bosön passat perfekt, med studier och träning. Här har han fått möjlighet att utvecklas.

Vad som nu väntar återstår att se. Johan är osäker. Han funderar över ett hårdnande samhällsklimat och undrar vilken människosyn som ska prägla framtiden. Om det ska finnas plats i arbetslivet även för den som har funktionsnedsättningar.

Han hoppas kunna arbeta inom föreningslivet och med idrott i någon form. Plus då att föreläsa och inspirera andra.

– Alla barn borde börja med idrott, man lär sig så mycket på det och det är bra att testa och se vad man tycker passar och är kul. Det är en så skön känsla, säger Johan Sundén.

Vill du veta mer? Du kan följa Johan Sundén i sociala medier och på Youtube. Hans Instagram är thestrokeman.


Läs mer om tema jobb i det nya numret av Rörelse. Alla nummer finns i vårt digitala tidningsarkiv.