×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERFem testar Kolmården

Publicerad: 04-jun-2019

Sommaren är här. Landets nöjesparker fylls av besökare. Följ med när fem RBU-familjer åkte till Kolmården för att testa tillgängligheten.

Text: Margaretha Holmqvist Foto: Stefan Nilsson

 

När Kolmården slog upp portarna för säsongen var fem RBU-familjer på plats för att testa attraktioner och tillgänglighet. Det blev en solig, varm och händelserik dag.

– Vi var där från öppning till stängning, berättar Ida Carlén som besökte parken tillsammans med maken Robin och barnen Rasmus åtta år, Emil fem år och minstingen Isabelle åtta månader.

Familjen Carlén tycker att det mesta fungerade väl även om det finns förbättringar att göra när det gäller tillgänglighet.

Terrängen på Kolmården bjuder på många branta uppförsbackar men det var familjen medveten om på förhand. För Rasmus som har en CP-skada och går själv med stöd var det enklast att använda rullstolen. Familjen har även gjort en egen uppfinning där hans rullator sätts ihop med lillasysters barnvagn men den användes inte denna gång.

Rasmus har dålig syn vilket bland annat innebär ett begränsat synfält nedåt.

– Gångarna som kantas med täckbark är svåra för honom eftersom han inte ser kanterna ordentligt. Det hade varit svårt för honom att klara om han gått på egen hand, berättar Ida Carlén.

För familjen Carlén är det viktiga att syskonen kan dela upplevelsen fullt ut och göra saker tillsammans. Ida uppskattar Kolmårdens system med tillgänglighetsarmband som gör det möjligt att få åka en attraktion flera gånger på raken och att familjen kan vara samlad. Framförallt att det är möjligt att ”hålla ihop” syskonen. Något som inte fungerar på de nöjesparker där bara en får åka med.

–För några år sedan blev Emil jätteledsen när vi besökte Parken Zoo och han och Rasmus inte kunde åka tillsammans utan jag var tvungen att åka med pojkarna separat, eftersom de var för små för att åka utan vuxna.

Hela familjen samlad: Malte, Rolle, Frank och Åsa Ytterberg.

Hela familjen samlad: Malte, Rolle, Frank och Åsa Ytterberg.

 

I Bamses värld, som är den kanske populäraste delen av parken för familjer med mindre barn, finns stora stenar mitt i gångarna som Ida Carlén tycker blev svåra att passera. Inte bara för rullstolsanvändare utan även med barnvagn eftersom det var trängsel och mycket folk. Ida Carlén uppskattar bemötandet från personalen, som var uppmärksam och hela tiden såg familjens behov. Allt flöt på som det skulle.

– Vi slapp vinka och hojta som vi har varit med om på andra ställen, som Parken Zoo och Liseberg, berättar hon.

Överlag visade också andra besökare förståelse för att familjen inte stod i kö som alla andra.

–När vi går in bakvägen tittar en del lite extra, men förhoppningsvis fattar de flesta varför vi gör det, säger Ida Carlén, men poängterar samtidigt att alla funktionsnedsättningar inte är synliga.

Nu ser hon fram emot en skön sommar. För första gången på flera år är Ida och Robin lediga samtidigt under större delen av sommaren.

– Vi håller oss mest på hemmaplan på landet utanför Eskilstuna, berättar hon.

När det blir aktuellt med olika utflyktsmål tycker hon att planering är a och o. Hon kollar så mycket det går på förhand för att besöket ska funka så bra som möjligt.

– Vi väljer också gärna våra tillfällen och åker när det inte är högsäsong. Hela familjen mår bäst när det inte blir för stressigt och trångt. Speciellt med tanke på att Rasmus har svårt att använda alla sinnen samtidigt, säger Ida Carlén.


Idas tips

 

Till andra RBU-familjer:

  • Ta redan på så mycket du kan om utflyktsmålet innan via webb, Facebookgrupper och annan information
  • Om du ändå är osäker: dubbelkolla
  • Kolla om du behöver intyg för att visa att du har en funktionsnedsättning

 

Tips till nöjesparker:

  • Se till att personalen är välinformerad och flexibel
  • Tänk på att alla funktionsnedsättningar inte är synliga
  • Ha alltid ett tillgänglighetsperspektiv: tillgänglighet är bra för alla!

Den här texten är en del av temat Fritid för alla i det senaste numret av medlemstidningen Rörelse. Du kan läsa hela nr 3 2019 i vårt digitala tidningsarkiv.