×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERFår kvinnor med funktionsnedsättning sminka sig?

Publicerad: 05-jul-2019

Ska sminkning räknas som ett grundläggande behov när man ansöker om personlig assistans? Det ska nu Högsta förvaltningsdomstolen pröva.

Försäkringskassan anser nämligen att sminkning inte ska räknas in i det grundläggande behovet hygien, men att rakning ska fortsätta räknas. Myndigheten lägger därmed till ytterligare ett hinder på den hinderbana som personlig assistans har blivit.

– Nu har kvinnor och tjejer råkat extra illa ut i de allt hårdare bedömningar som Försäkringskassan gör, säger ordförande Maria Persdotter. Kvinnor och tjejer ska fällas på målsnöret av detta nya hinder så att de inte når i mål och får den assistansersättning som de behöver.

– Sminkning är ett grundläggande behov lika mycket som rakning av skägget är ett grundläggande behov för män. Eller är nästa steg att man börjar ifrågasätta varför kvinnor ska ha på sig vissa klädesplagg? Varför ska en kvinna/tjej använda byxor? Är byxor verkligen nödvändigt? En påklädningssituation går ju mycket fortare med en kjol eller klänning. Den här utvecklingen måste stoppas och vi utgår från att Högsta förvaltningsdomstolen delar vår uppfattning, säger Maria Persdotter.