Barnkonventionen – en lag som fått effekt?

Barnkonventionen är lagstadgad i Sverige sedan 2020, men antogs av FN redan 1989. Lagen ska stärka barn och ungas rättigheter och innefattar 54 rättigheter med fyra grundläggande principer.

  • Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
  • Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Artikel 12:Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.

I barnkonventionen finns en specifik artikel med fokus på barn med funktionsnedsättning, artikel 23, men såklart gäller alla artiklar alla barn.

  • Artikel 23: Barn med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som gör det möjligt för dem att delta aktivt i samhället.

Enligt barnkonventionen har barn med funktionsnedsättningar rätt till särskild omvårdnad och stöd som ska garantera tillgång till bl.a. utbildning, rehabilitering, sjukvård och en meningsfull fritid med största möjliga individuella utveckling.

Barnkonventionens genomslag har kanske inte fått den effekten som man hade kunnat önska, men principen om barnets bästa, artikel tre, har faktiskt varit avgörande i flertalet domar som har kommit efter att barnkonventionen infördes. Principen om barnets bästa är enligt FN ”direkt tillämplig”. Det betyder att man kan kräva av både myndigheter och domstolar att de utreder och tar hänsyn till vad som är barnets bästa i sina beslut. I en situation där svensk lag strider mot barnets bästa kan barnkonventionen i vissa fall alltså väga tyngre.

Var med och påverka barnkonventionen! 

Tycker du att ett politiskt beslut i din kommun strider mot principen om barnets bästa? Då kan man faktiskt överklaga det! Genom att överklaga beslut med stöd i barnkonventionen kan man bidra till att barnkonventionen får större genomslagskraft i framtiden. 

Vill du ha hjälp att överklaga ett beslut som angår ett eller flera barn i din kommun? Kontakta RBU:s förbundsjurist Li Wicén på li.wicen@rbu.se eller 076-947 75 76.