Vi är långt ifrån i mål – LSS måste restaureras!

Andning och sondmatning har blivit grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans, tack vare RBU:s envetna kamp. Är vi inte nöjda då? Nej, långt ifrån. Idag på Internationella funktionshinderdagen måste vi agera!

Fortfarande får barn och vuxna med mycket omfattande funktionsnedsättningar avslag på assistansansökningar. Fortfarande faller människor ur reformen, trots att deras behov inte har förändrats. Regeringen valde att skicka den sönderkritiserade LSS-utredningen på remiss. Medskicket var att vi inte behöver svara på de delar som ytterligare begränsar rätten till assistans. Till exempel utredningens förslag om att barn under 16 år inte ska ha rätt till personlig assistans alls. Men vi vågar inte lita på regeringen, för samtidigt har ansvarig minister Lena Hallengren uttryckt att de där förslagen nog inte var så dåliga trots allt. Så vi har skickat in vår kritik.

Det pågår en utredning som bland annat ska titta på om föräldraansvaret kan smalnas av och i så fall hur. Ni vet, det där att det anses vara normalt föräldraansvar att torka sin tioåring i rumpan efter ett toalettbesök. Självklart måste den typen av galna bedömningar bort från handläggningen av assistansansökningar.

LSS är en rättighetslag och något att vara stolt över. Vi ser fram emot att den restaureras och åter får bli den viktiga frihetsreform den är tänkt att vara.

Förbundsordförande Maria Persdotters tal på Internationella funktionshinderdagen

 

Var med och i kampen genom att:

  • Dela RBU:s tredje december-tal.
  • Berätta om dina erfarenheter i dina egna kanaler eller i RBU:s facebookgrupp Assistans är frihet! Rädda LSS!.
  • Var aktiv i sociala medier. Skriv om vad som pågår. Dela och gilla sådant som andra skriver. Hashtagga med #assistansärfrihet #räddaLSS.
  • Bli medlem i RBU, om du inte redan är det. Vi kommer att rädda LSS tillsammans men vi behöver vara många.
  • Stöd RBU:s kampfond. Att göra mer kräver både fler människor och finansiering. Om du kan och vill, bidra gärna till RBU:s arbete genom att swisha till 90 00 712. Märk ditt bidrag ”Kampfond”.