Guldrullens historia

Priset instiftades 2002 och delades då ut till grundaren av Go-kart SPECIAL, Börje Valfridsson från Östersund. Priset fick Börje för att han möjliggör för barn och ungdomar med rörelsehinder i Östersund med omnejd att åka go-kart.

I samband med RBU:s jubileumskongress 2005 delades priset ut för andra gången. Mottagare var Kurt Johansson, medlem i RBU Skaraborg, som under många år arrangerat resor när och fjärran för en mängd barn och unga. Därefter gick Guldrullen till Hasse Skyllberg år 2006, Kerstin Blom år 2007, Gunilla Boëthius år 2008, Maria Törnkvist år 2009 samt Jocke Larson år 2010.

Många är de som därefter har tilldelats Guldrullen för sina enastående bedrifter.

Ridföreningen Lunk i Kring mottog utmärkelsen år 2011 där motiveringen löd: ”Här finns en glädje. En optimism som smittar av sig och som får alla elever att tro på sig själva. Här ställs inga krav. Istället stärks man av ett positivt bemötande och mycket beröm. Här får man chansen att växa i sin egen takt. Här utgår man från varje elev. Den finns inga rätt eller fel. Här hittar man andra sätt och nya utmaningar. Värmen hos ledarna smittar av sig till alla ryttare, och skrattet och glädjen hänger kvar långt efter att ridturen tagit slut.”

Året därpå, 2012 gick priset till Maria Ennefors med orden:”För sin fantastiska förmåga att med humor, värme och kärlek beskriva våra barns livssituation.”

2013 tilldelades Susanne Llimargas Castells priset med motiveringen: ”För att ha startat Jorielskolan och en resebyrå för personer med funktionsnedsättning, två saker som har förändrat och förbättrat livet för många barn, ungdomar och föräldrar.”

Vicki Skure Eriksson fick priset 2014. Hon är ordförande för RBU Västmanland och har arbetat intensivt för att etablera RaceRunning i Sverige. Motiveringen till priset lyder: ”För din fantastiska insats för att sprida sporten RaceRunning i Sverige. Genom ditt energiska och positiva arbete gör du stor nytta för många barn och ungdomar och deras familjer.”

Guldrullen 2015 gick till  Team Nordmark, Mikael och Hugo. Motiveringen lyder: “För att ni med glädje och imponerande prestationer på och utanför löparbanorna inspirerar och visar att alla kan vara med!”

2016 gick Guldrullen till Susanne Ottosson Rösmark med motiveringen: “Du har med ditt ihärdiga arbete sett till att Liseberg i Göteborg blivit mer tillgängligt för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Liseberg är ett mycket omtyckt utflyktsmål, inte bara för göteborgare utan för människor från hela landet. Det gör din insats än mer betydelsefull.”

Guldrullen gick år 2017 till Carina Pahl Skärlind och Marcus Skärlind med motiveringen: ”Ni har genom ovärderliga insatser hjälpt till att lyfta rättigheter för barn med funktionsnedsättning, i såväl redaktionella som sociala medier samt i den stora kampanjen ”En av tio” i kollektivtrafiken under sommaren 2017. I en mörk tid visar ni en enastående kampvilja.”

RBU Halland fick Guldrullen 2018 med motiveringen ”En distriktsförening som var näst intill uträknad men som vände utvecklingen och idag blomstrar, med många aktiviteter och en stadig tillströmning av nya medlemmar. Under fjolåret var RBU Halland den distriktsförening som ökade medlemsantalet mest, procentuellt sett.

År 2019 gick utmärkelsen Guldrullen till Johan Klinthammar med följande motivering: ”Med skärpa i sinne och bild har du på ett imponerande sätt skildrat hur det är att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning. Genom föreläsningar och ditt skapande med fotokonsten lyckas du visualisera RBU-familjernas utmaningar så att också allmänheten begriper vad det handlar om. Du har med enormt driv och många timmars ideellt arbete varit en viktig kraft i RBU:s kamp för att informera och förändra attityder.”

2020 fick RBU Barnhjälpen Tanzania ta emot Guldrullen med orden: “Som med värme och engagemang tagit RBU:s mångåriga projekt till helt nya höjder och förbättrat utsikterna för barn i Tanzania födda med ryggmärgsbråck och hydrocefalus. Genom konserter, medverkan i Sveriges Radios Musikhjälpen och bergsbestigning har ni med framgång bedrivit insamling för att finansiera rehabcenter och barnrullstolar. RBU tackar projektets ambassadörer, med Liiso och Ina Åkerberg i spetsen, för enastående insatser för en bättre värld.

RBU Umeå tog emot utmärkelsen 2021 och motiveringen lyder: ”Genom att tänka utanför boxen har RBU Umeå lyckats anordna digitala, nationella manifestationer för LSS/Personlig assistans, samt roliga aktiviteter såsom digitala musikquiz. Föreningens nyskapande och generösa sätt att se på samverkan och bjuda in RBU:s distriktsföreningar runt om i landet, kan ses som ett föredöme och ett fint initiativ som bidrar till att föra RBU-medlemmar över hela landet samman”.

Guldrullens vinnare 2022 Natalie Eneke uppmärksammades med följande motivering: ”Natalie har en stark drivkraft i frågor som rör barns och ungdomars rättigheter och möjligheter att vara en självklar del av samhället. Hennes offentliga engagemang för målgruppen började när hon lämnade in ett Malmöinitiativ med namnet ”Handikappanpassade gungor till varje temalekpark”, ett förslag som kommunen har beslutat ska genomföras. Natalie är en röststark opinionsbildare och hennes budskap är enkelt: Malmös lekplatser ska vara till för alla! Natalie Eneke är en stark ambassadör för barns rätt till en meningsfull fritid. Hennes ihärdiga engagemang för alla barns inkludering och integration är angeläget och inspirerande!”

2023 tilldelades Edith Montelius Wennerström Guldrullen med motiveringen: ”Edith har på ett fantastiskt sätt visat hur viktig den personliga assistansen är för många barn och ungdomar. Detta gjorde hon i en informationsfilm genom kampanjen ”Rimliga villkor”. Genom den har hon på ett tydligt sätt visat att man kan leva som alla andra efter sina förutsättningar. Ett föredöme redan i ung ålder och därav tycker jag att hon förtjänar guldrullen.”