×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERRBU i media

Under år 2016 har RBU:s nationella arbete framförallt handlat om att driva frågan om att återupprätta LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade till hur den var tänkt från början.

LSS var en revolution när den kom. Nu kunde människor med funktionsnedsättning börja leva ett liv som alla andra. Även barn. Inte minst har den personliga assistansen betytt otroligt mycket för barns, ungdomars och vuxnas möjlighet till självständighet och egenmakt. Tyvärr har vi på senare år tvingats se hur frihetsreformen urholkats allt mer. Rättigheter ifrågasätts och domar slår stenhårt mot barn och familjer.

Nedan är en lista på egna debattartiklar som varit införda i lokaltidningar runt om i landet, samt andra artiklar och TV- och radioinslag där RBU antingen omnämns och/eller deltar. Klicka på rubriken för att komma vidare. Listan börjar med det senaste först.

Dagens ETC, 2 december 2016
Krav på att indragningarna stoppas
Allt fler nekas assistansersättning från Försäkringskassan. Därför anordnas på lördag landsomfattande protester mot det åtstramade regelverket. “I genomsnitt nekas en person om dagen ersättning”, säger Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga.

Corren, 21 november 2016
De vill rädda den ifrågasatta lagen
Regeringen stirrar sig blind på kostnaderna för LSS och ser inte vad man får för pengarna. Det säger Jan Myhrman, ordförande i RBU Östergötland.

Aftonbladet, 23 oktober 2016
När assistanshjälpen beräknas till barn, så dras tid bort för föräldraansvar.
Därför kan även svårt funktionshindrade små barn – som Elvira, 2, – bli utan hjälp.
– Det jag sett nu är att Försäkringskassan hänvisar alltmer till föräldraansvaret, säger Maria Persdotter, ordförande i RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Svenska Dagbladet, 18 oktober 2016
REPLIK: ”Påstå inte att vi skrämmer människor i onödan”
Problemet med de direktiv som regeringen har gett utredaren är att man redan från början har bestämt att personlig assistans kostar för mycket. Det skriver Maria Persdotter och Henrik Petrén, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, i en replik.

SVT Nyheter, 13 oktober 2016
V vill tvinga regeringen att backa om assistansen
Maria Persdotter intervjuad i inslaget.

Östra Småland, 11 oktober 2016
RBU kräver nödstopp och krismöte med Stefan Löfven
Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, sände på tisdagen en begäran om ett akut krismöte om tillämpningen av reglerna för personlig assistans till statsminister Stefan Löfven (S).

P4 Västernorrland, 13 september 2016
Rörelsehindrade Barn och Ungdomar kräver översyn av reglerna
Intervju med Ann-Louise Magnusson, ordförande för RBU Sundsvall/Timrå

Assistanskoll, 8 september 2016
Intervju med Henrik Petrén, generalsekreterare för RBU

DN Debatt, 6 september 2016
REPLIK: Det är ingen kris i personlig assistans skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler (DN Debatt 6/9). Ingenting kunde vara mer fel, och det är dystert att tvingas konstatera att Begler ännu en gång sprider desinformation kring denna viktiga frihetsreform, skriver företrädare för RBU.

Aftonbladet, 20 augusti 2016
DEBATT: RBU om regeringens besparingsplaner: ”Det är katastrof”

Aftonbladet, 15 augusti 2016
DEBATT: Tidigare S-ministern Ingela Thalén och RBU:s ordförande Maria Persdotter om LSS: Vilket samhälle vill Socialdemokraterna ha?

Sveriges Radio, P4 Stockholm, 30 juni 2016
Riskförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar har samlats utanför Rosenbad för att lämna över rapporten Åtta myter om personlig assistans.

NSD – Norrländska Socialdemokraten, 8 April 2016
DEBATT: I helgen håller RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, konferens i Luleå. Temat är Ett annorlunda föräldraskap och den kommer att belysa hur det är att få ett barn med funktionsnedsättning.

NT – Norrköpings tidningar, 8 mars 2016
INSÄNDARE: LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, har betytt otroligt mycket för människor med funktionsnedsättning.

Eskilstunakuriren, 2 mars 2016
DEBATT: Att leva med ett barn med en funktionsnedsättning är att leva ett liv under mycket stark press.

Corren 1 mars 2016
DEBATT: Hoten mot personlig assistens växer, skriver debattörerna från RBU.

GP- Göteborgsposten, 26 februari 2016
Barn måste få kosta, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Därför måste LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, förstärkas, inte monteras ned, skriver Maria Persdotter, RBU.

JP – Jönköpingsposten, 23 februari 2016
DEBATT: LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, har betytt otroligt mycket för människor med funktionsnedsättning. Inte minst har personlig assistans, som är en av delarna i LSS, inneburit att barn och unga med funktionsnedsättning kan leva ett liv som i mycket större utsträckning liknar jämnårigas utan funktionsnedsättning.

Dagens ETC, 8 februari 2016
Stryp inte barnens rätt till assistans
Hoten mot LSS är många. Det är dags att återupprätta lagens intentioner och sluta se assistansen som en belastning, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

Borås tidning, 5 februari 2016
Tumskruvarna riskerar dras åt kring funktionshindrade
Sluta se assistansen som en belastning, den är avgörande för livskvaliteten för människor med omfattande funktionsnedsättning, skriver Pelle Löfquist, styrelsen i RBU Älvsborg.