Diagnoser inom RBU
Hos RBU är en ovanlig diagnos inget unikt. Som medlem hittar du alltid andra som är i en liknande situation som ditt barn och din familj. Historiskt sett har RBU arbetat utifrån tio olika diagnosgrupper, men idag fokuserar vi på att man oavsett diagnos genomgår samma kamp vad gäller samhället och myndigheter. Alla är välkomna i RBU – oavsett funktionsnedsättning.
Information om de diagnosgrupper som RBU historiskt sett har utgått från hittar du här nedan.
Cerebral pares, CP
Cerebral pares orsakas av en skada i den omogna hjärnan och påverkar rörelseförmågan. Skadan uppstår antingen under fostertiden, under förlossningen eller under de första två åren. Att ett barn har CP, hur svår den är och av vilken typ, kan ibland inte avgöras förrän barnet är upp emot fyra år.
Mer information
Muskelsjukdomar
Det finns många hundra olika typer av muskelsjukdomar, eller neuromuskulära sjukdomar. Gemensamt för dem är att de drabbar motornervers cellkroppar belägna i ryggmärgen, dess långa nervtrådar, eller muskler. Flertalet av dessa sjukdomar är ärftliga och ovanliga, men sammantaget förekommer de hos 1 av 1500 barn.
Mer information
Flerfunktionsnedsättningar
Flerfunktionsnedsättning innebär en kombination av flera svåra funktionsnedsättningar. Personer med flerfunktionsnedsättning är ingen enhetlig grupp vare sig i orsak eller symtom. Gemensamt för gruppen är svår rörelsenedsättning i kombination med intellektuell funktionsnedsättning samt en eller flera ytterligare funktionsnedsättningar. Det finns cirka 25 personer per 100 000 med flerfunktionshinder.
Mer information
Ryggmärgsbråck
Ryggmärgsbråck är en medfödd missbildning av ryggmärgen. Skadan uppstår under graviditetens första 21 till 28 dagar. Det är då nervsystemet, som består av ryggmärg, hjärna och nerver, ska bildas av celler som sluter sig till ett rör, neuralröret.
Mer information
Hydrocefalus
Hydrocefalus uppstår när likvor (hjärn och ryggmärgsvätskan) hopar sig i ventriklarna (hålrummen) i hjärnan. Ordet hydrocefalus kommer från grekiskan. Hydro betyder vatten, cefalus huvud.
Mer information
Kortväxthet
Den som i vuxen ålder är mindre än 150 cm räknas idag som kortväxt i medicinskt avseende. Gemensamt för alla typer av kortväxthet, som orsakas av medfödda rubbningar i skelettutvecklingen, är att möjligheter som regel saknas att påverka längdtillväxten. Samtliga former av skelettdysplasi är ärftliga. Den vanligaste formen av skelettdysplasi är akondroplasi, andra diagnoser är dysplasi, hypokondroplasi, diastrofisk dysplasi och spondyloepifyseal.
Mer information
OI, benskörhet
Osteogenesis imperfecta, OI, kallas ofta medfödd benskörhet eftersom benskörhet är ett av de vanligaste symtomen. Sjukdomen beror på en genetisk förändring i det vanligaste proteinet i benvävnad, kollagen. OI kan förekomma i olika svårighetsgrader.
Mer information
Plexusskada
Plexus brachialisskada är en slitskada som kan drabba nerverna till armen och handen hos barnet. Skadan kan uppstå i samband med svår förlossning.
Mer information
Prader-Willis Syndrom, PWS
PWS orsakas av en förändring av ett eller flera arvsanlag på kromosom 15. Det resulterar i skador i vissa delar av mellanhjärnan. Varje år föds åtta till tio barn med Prader-Willis syndrom och man räknar med att cirka 500 personer i Sverige har syndromet. Det är inte ärftligt.
Mer information
Adhd
Adhd, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem. Adhd påverkar koncentrationsförmågan, och förmågan att styra och kontrollera beteendet. Adhd har tidigare betraktats som en rörelsenedsättning och därför finns diagnosen fortfarande med bland dem RBU organiserar.