3 december

Internationella funktionsrättsdagen

Den 3 december äger Internationella funktionsrättsdagen (funktionshinderdagen) rum. Dagen instiftades av FN för att öka medvetenhet om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

RBU arbetar ständigt för att förbättra livskvaliteten för funktionsnedsatta barn och ungdomar. För oss är den en självklarhet att lyfta kampen under alla årets dagar, men vi uppmärksammar den 3 december lite extra.

Flera av våra regionala föreningar lyfter dagen på olika sätt. Vissa anordnar manifestationer medan andra skriver debattartiklar. På RBU:s riksförbund finns ett digitalt flygblad för utskrift att dela ut på stan, på arbetsplatsen, i skolan eller hos vårdinstanser. Vi släpper under dagen också ett uttalande från vår förbundsordförande Johan Klinthammar för att sammanfatta det rådande läget i funkisvärlden och hur vi på RBU slåss för alla funktionsnedsatta barn och ungdomars rättigheter.

Detta händer runt om i landet under Internationella funktionsrättsdagen:

RBU Stockholm anordnar ett demonstrationståg och en manifestationen ”Att leva – inte bara överleva” på Medborgarplatsen, Stockholm. Läs mer om eventet HÄR!

RBU Skåne anordnar en manifestation på Stortorget i Malmö. Läs mer om eventet HÄR!

RBU Umeå anordnar en ljusmanifestation i Umeå Centrum (Renmarkstorget) kl 14-16.